Τι είναι η προπολή;

Ενώ το μέλι των μελισσών περιέχει 180 περίπου ενώσεις και στοιχειά, η πρόπολη, περιέχει πάνω από 300.

Περιέχει αντιβακτηριακές ουσίες, δηλαδή ουσίες που σκοτώνουν τα βακτήρια. Όπως επίσης και αντιμυκητισιακες κατά των μυκήτων δηλαδή ουσίες κατά των ιών . Η πρόπολη έχει αναισθητικές ιδιότητες μάλιστα πολύ πιο αποτελεσματικές από αυτές που διαθέτει η νοβοκαϊνη.

Η αντιμικροβιακή δράση οφείλεται στα καρβονικα οξέα που περιέχει, όπως καφεϊνικό, βενζοϊκό, φερουλικό οξύ ,ενώ η δράση αυτή ενισχύεται από την παρουσία των φλαβονοειδών.

Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι οι αναλογίες των διαφόρων αυτών δραστικών ουσιών δεν είναι πάντα στις ίδιες σταθερές αναλογίες και ποσότητες .Η σύνθεση της εξαρτάται απολυτά από την χλωρίδα της περιοχής που τα μελίσσια είναι τοποθετημενα.Εχουν παρατηρηθεί διαφορές στη σύνθεση της ανοιξιάτικης πρόπολης από αυτή του καλοκαιριού και του φθινόπωρου.

Στη Γερμάνια τουλάχιστον η πρόπολη θεωρείται φάρμακο. Έτσι οι μελισσοκόμοι επιτρέπεται να πωλούν την πρόπολη μόνο σαν πρώτη ύλη, όπως δηλαδή την μαζεύουν από τα μελίσσια τους. Βάμμα πρόπολης ,αλοιφές με πρόπολη κρέμες κτλ. δεν επιτρέπεται να παρασκευάζουν και να πωλούν οι μελισσοκόμοι. Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ένα μέρος του πληθυσμού αντιδρά αλλεργικά στη πρόπολη. Στη Γερμανία είναι περίπου το 5%, στοιχεία στην Ελλάδα που δεν έχουμε Το ίδιο ποσοστό έδειξε και μια έρευνα στην Ιταλία μεταξύ 1220 παιδιών. Για το λόγο αυτό καλό είναι όσοι παρασκευάζετε προϊόντα που περιέχουν πρόπολη να τονίζεται στους πελάτες σας αυτό το γεγονός ώστε να δοκιμάζουν πρώτα αν είναι αλλεργική στη πρόπολη.

 

 Σύστημα  συλλογής πρόπολης  Τechnoset bee.

 

Περιοδικό Μελισσοκομική επιθεώρηση 01/17.Καλάθι αγορών
Scroll to Top
Αυτός ο ιστότοπος είναι καταχωρισμένος στο wpml.org ως ιστότοπος ανάπτυξης.