Πώς να προετοιμάσετε τις κυψέλες για το χειμώνα (Πλήρης λίστα ελέγχου)

Η προετοιμασία των κυψελών σας για το χειμώνα θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας δυνατής εκκίνησης την άνοιξη ή μια κακή αρχή, γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε σωστά.

Η διαδικασία εξαρτάται από την τοποθεσία σας, ωστόσο υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι τα ίδια όπου και αν ζείτε. Εδώ είναι η πλήρης λίστα:

 • ΣυγκομιδήΗ τελευταία συγκομιδή του φθινοπώρου γίνεται με προτεραιότητα στην κυψέλη. Συγκομίζουμε μόνο το πλεόνασμα του μελιού και αφήνουμε αρκετό για την κυψέλη να επιβιώσει το Χειμώνα.

 

 • ΓύρηΜεταφέρουμε τις κυψέλες σε τοποθεσία πλούσια σε γύρη για να τονώσουμε την παραγωγή γόνου. Οι μέλισσες που θα εκολαφθούν μέχρι το τέλος του φθινοπώρου θα φροντίσουν την κυψέλη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο νέες και δυνατές.

Επαγγελματική συμβουλή: Για εξερετικά αποτελέσματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γυρεοπαγίδες (pollen traps), να συλλέξετε τη γύρη και να την χρησιμοποιήσετε για την τόνωση του γόνου (stimulating feeding), όπως περιγράφεται αργότερα σε αυτό το άρθρο.

 • Stimulating feedingΓια να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της νέου γόνου, μπορούμε να προσθέσουμε μια μικρή ποσότητα σιροπιού (150 – 200 ml) καθημερινά για 7 ημέρες. Αυτό, μαζί με τη γύρη, θα ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή νέου υγιείς γόνου.

Επαγγελματική συμβουλή: Για να αποφύγετε να ανοίγετε το καπάκι και να προσθέτετε καθημερινά σιρόπι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Τροφοδότης οροφής 3 χρήσεων (Triple Top Inner Feeder) με δίσκο διεγερτικής τροφοδοσίας (SKU: 950-0061) έτσι ώστε οι μέλισσες να καταναλώνουν αργά το σιρόπι.

 • ΣυνένωσηΣκληρές αποφάσεις παίρνονται για να θανατωθούν βασίλισσες και να συνενωθούν κυψέλες. Είναι προτιμότερο να υπάρχουν λίγες αλλά ισχυρές μέλισσες, παρά πολλές, που χάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι μεγάλες κυψέλες έχουν το πλεονέκτημα της διατήρησης της κατανάλωσης, του επιτυχούς ξεχειμωνιάσματος και της προχωρημένης ανάπτυξης την επόμενη άνοιξη.

Επαγγελματική συμβουλή: Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να κάνουμε συμπύκνωση κυψελών, όπως περιγράφεται αργότερα σε αυτό το άρθρο.

 • Προληπτική θεραπεία ΒαρρόαΗ παρακολούθηση των Βαρρόα και οι αριθμοί τους είναι ουσιαστικής σημασίας για κάθε μελισσοκόμο που φροντίζει για την καλή διαβίωση των κυψελών. Σύμφωνα με ένα άρθρο του Phil Craft από το beeculture.com, πρέπει να κάνετε θεραπεία στις μέλισσες σας κατά τη διάρκεια:

Άνοιξη – Θεραπεία αν υπάρχουν περισσότερα από 1 ακάρεα ανά 100 μέλισσες
Αργά το καλοκαίρι– Νωρίς το Φθινόπωρο – εραπεία αν υπάρχουν περισσότερα από 4 ακάρεα ανά 100 μέλισσες

 

 • Συμπύκνωση κυψελώνΑφαιρέστε τις κηρήθρες που οι μέλισσες δεν χρησιμοποιούν με έμφαση στις κενές. Φυσικά αφήνουμε αυτά που περιέχουν γόνο ή φαγητό. Εάν χρησιμοποιούμε μια ομάδα Technosetbee, μπορούμε επίσης να διαιρέσουμε την κυψέλη σε δύο τμήματα, χρησιμοποιώντας ένα 2X5 Frame – Nucleus Development KIT και να τοποθετήσουμε δύο διαφορετικές αποικίες σε μια κυψέλη για το χειμώνα (SKU: 950-0026). Εάν μια από τις αποικίες είναι μικρότερη από την άλλη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κυψέλη με 3X3 Frame – Queen Development KIT (SKU: 950-0011.63), το οποίο χωρίζει την κυψέλη σε δύο άνισα τμήματα, ένα από 6 πλαίσια και ένα από 3 πλαίσια. Μπορείτε ακόμη να διαιρέσετε την κυψέλη σε τρία τμήματα χρησιμοποιώντας το 3X3 Frame – Queen Development KIT και να έχετε τρεις διαφορετικές αποικίες να ξεχειμονιάζουν σε μία κυψέλη (SKU: 950-0025).

 

 • Ελέγξτε τις αποθήκες μελιούΕάν οι κυψέλες σας είναι πολύ ελαφρές, θα πρέπει να αρχίσετε να ταΐζετε τις μέλισσες σας.

 

 • ΜόνησηΗ κυψέλη θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα καλό μονωμένο περιβάλλον, ώστε να διατηρεί τον ζεστό αέρα και να διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία διατηρώντας την ενέργεια.
 • ΕξαερισμόςΟ αέρας θα πρέπει να μπορεί να εισέλθει μέσα από το κάτω μέρος και έξω από την κορυφή. Στις κυψέλες Technosetbee μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία Hive Cover Vented – Twin Wall. Το Bottom Board Anti Varroa είναι επίσης απαραίτητο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας καλός εξαερισμός κυψελών.
 • Ελεγχόμενη είσοδοςΣτην προετοιμασία για το ξεχειμώνιασμα, μπορούμε να τοποθετήσουμε τις χειμερινές πόρτες που ελέγχουν την είσοδο και να αποθαρρύνουμε ποντίκια και άλλα μικρά πλάσματα που αναζητούν κρυψώνες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Επαγγελματική συμβουλή: Όλες οι κυψέλες Technsetbee έρχονται με ελεγχόμενη πόρτα εισόδου που βοηθά στον έλεγχο της πρόσβασης, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 • ΚαθαρισμόςΑφαιρέστε τη βλάστηση από τη βάση της κυψέλης. Η βλάστηση είναι μια βολική κρυψώνα για τα πλάσματα που θέλουν να εισέλθουν στην κυψέλη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ράμπα εισόδου ή σκάλα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Scroll to Top
Αυτός ο ιστότοπος είναι καταχωρισμένος στο wpml.org ως ιστότοπος ανάπτυξης.